Όπως είναι γνωστό ολόκληρο το Ελληνικό οδικό δίκτυο διαθέτει σε κάθε δρόμο του λακκούβες, μπαλώματα, παράνομα σαμαράκια κλπ τα οποία καταπονούν τα αμορτισέρ αλλά και το αμάξωμα του αυτοκινήτου μας πολύ περισσότερο από αλλά δίκτυα χωρών.
Υπάρχουν όμως και κακοτεχνίες στους δρόμους οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο όχημα μας, σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε και ΠΡΕΠΕΙ να διεκδικήσουμε αποζημίωση από τον υπεύθυνο για την συντήρηση του οδοστρώματος. Το τι θα εισπράξουμε βέβαια εξαρτάται από την υπομονή και την επιμονή μας προς τους αρμόδιους.
Κατά κανόνα για τη συντήρηση των εθνικών οδών βαρύνεται αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο. Για τη συντήρηση των επαρχιακών οδών, τα Νομαρχιακά Ταμεία. Τέλος, για τη συντήρηση των δημοτικών και κοινοτικών δρόμων υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι και Κοινότητες στην περιφέρεια των οποίων βρίσκονται οι αντίστοιχοι δρόμοι. Ο υπόχρεος λοιπόν σε αποζημίωση καθορίζεται κάθε φορά από το είδος του δρόμου στον οποίο προκλήθηκε η ζημία.
Πιο συγκεκριμένα:
-Σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συντήρηση του οδοστρώματος των δημοτικών οδών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων που χρησιμοποιούν τις οδούς αυτές.
-Σε περίπτωση δε ζημίας που επήλθε συνεπεία παραλείψεως των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να συμμορφωθούν με την παραπάνω υποχρέωση, ο Δήμος ευθύνεται σε αποζημίωση του ζημιωθέντος.
-Υπαίτιος του ατυχήματος είναι ο εναγόμενος Δήμος, ο οποίος δεν φρόντισε να αποκαταστήσει διά των οργάνων του τη λακκούβα στο οδόστρωμα δημοτικής οδού, για τη συντήρηση της οποίας είναι αρμόδιος, ούτε τοποθέτησε πριν από αυτήν τις κατάλληλες πινακίδες, ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί για την ύπαρξη αυτής.
Αν η ζημιά που πάθατε οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, οι ιδιώτες εργολάβοι ασφαλίζουν τα έργα τους για αστική ευθύνη, έτσι θα αποζημιωθείτεσχετικά εύκολα και σύντομα για την ζημιά που πάθατε, καθώς οι περιπτώσεις αυτές εκδικάζονται στα κανονικά πολιτικά δικαστήρια.
Η διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσετε για να απατήσετε αποζημίωση είναι η εξής:
1.Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.
2.Φωτογραφίστε ακόμα και με το κινητό σας την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί. Αν μπορέσετε, τραβήξτε μια φωτογραφία όπου θα φαίνεται η αιτία του ατυχήματος: η τρύπα δηλαδή στον δρόμο, τη μεγάλη λακκούβα ή τα έργα για τα οποία δεν προειδοποιούν πινακίδες σήμανσης. Καλό θα είναι επίσης να φωτογραφίσετε μια σημερινή εφημερίδα για παν ενδεχόμενο απόδειξης της ζημίας καθώς η τροχαία δεν πρόκειστε να βγάλει φωτογραφίες.
3.Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή)
4.Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να αποστείλει την φροντίδα ατυχήματος για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε κι αν έχετε πληρώσει ασφάλιστρα και για δικαστική-νομική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία σας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή σας.
5.Αν. υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί. Εάν απαιτείτε πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.
7. Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ορών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.
8.Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.
9. Εάν είναι δυνατόν φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος.
Σε κάθε περίπτωση να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστείτε πολύ μεγάλη επιμονή αλλα και υπομονή ωστόσο το αποτέλεσμα- αποζημίωση είναι σίγουρο πως θα την λάβετε. Ολοι μας είναι καλό να καταφεύγουμε ενάντια πάντως υπευθύνου σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς ήδη έχουμε πληρώσει με πολλούς φόρους και δημοτικά τέλη για ένα ποιοτικό και ασφαλές οδόστρωμα.