Πραγματικότητα αποτελεί το πρώτο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του ιατρικού κλάδου στην Ελλάδα, συστάθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), τέθηκε σε λειτουργία προ μερικών ημερών και εγκαινιάζεται επισήμως στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο ΙΣΘ, όπως επισημαίνει στο nextdeal.gr ο πρόεδρός του, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχοντας διαγνώσει εγκαίρως τα τότε επερχόμενα και σήμερα πλέον επελθόντα, ζητούσε από πενταετίας την μετατροπή του ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο, όταν ο νόμος έδινε αυτό το δικαίωμα από 2012-2014, προσκρούοντας στην άρνηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Τελικά, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2017 και διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του Ν. 3029/2002, τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου αυτού, καθώς και από το ενσωματωμένο στην έννομη τάξη κοινοτικό δίκαιο (Οδηγίες 2003/41 & 2016/2341) ως και από κάθε τροποποίηση της εσωτερικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και στον έλεγχο αφενός της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αφετέρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Τα χρήματα που δίνουμε όλοι στον ΕΦΚΑ σήμερα – τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ – δεν αθροίζονται για τη δική μας σύνταξη, πηγαίνουν στις συντάξεις που χορηγεί σήμερα το κράτος. Δεν μένει ούτε μισό ευρώ. Όσα και αν πληρώνει κάποιος σήμερα, όταν βγει στη σύνταξη θα πάρει ό,τι θα μπορέσει να του δώσει το σύστημα. Δηλαδή όποιος πληρώνει σήμερα στον ΕΦΚΑ 200, 400, 500 ακόμη και 1500 ευρώ το μήνα, δεν θα πάρει τίποτε. Όλα τα μοντέλα πρόβλεψης προϋποθέτουν ότι όταν βγει στη σύνταξη σε 15, 20, 40 χρόνια θα υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με αντίστοιχους μισθούς για να του πληρώσουν τη σύνταξη που θέλει να πάρει. Σε αντίθεση με το Επαγγελματικό Ταμείο, όπως το δικό μας, που λέει ότι όταν εγώ σήμερα βάζω 500 ευρώ στην άκρη, όταν σταματήσω να δουλεύω θα βρω 500 ευρώ συν τις αποδόσεις τους για εμένα τότε».
Η ένταξη στο Ταμείο είναι προαιρετική και το σύστημα είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή ο καθένας μπορεί να επενδύσει το ποσό που θέλει, με προβλεπόμενο μίνιμουμ όριο τα 50 ευρώ το μήνα και μίνιμουμ χρόνο παραμονής στο Ταμείο τα δύο χρόνια. Μπορεί να φύγει όποτε θέλει, αλλά αν το κάνει δεν μπορεί να επιστρέψει, ενώ το Ταμείο δεν δέχεται συνταξιούχους, αλλά εάν κάποιος είναι 62 ετών και συνεχίζει να εργάζεται μέχρι τα 80 του μπορεί να συμμετέχει, δεν τον διώχνουν στα 65 του. Διεθνής πρακτική είναι ότι τέτοια Ταμεία έχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, προοπτική που σύμφωνα με τον κ.Εξαδάκτυλο θα ισχύσει και εδώ, λ.χ. με την παροχή αφορολόγητου εφάπαξ – σ.σ: κάτι βεβαίως που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, έχει λεηλατηθεί τόσο από τους συνδικαλιστές, όσο και από τους πολιτικούς και τέτοιοι νέοι για τη χώρα μας θεσμοί, όπως τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης βοηθούν την κοινωνία να πάει μπροστά. Τα εγκαίνια του νεοσύστατου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του ΙΣΘ έχει προσκληθεί να τελέσει στις 2 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος.

Πηγή: nextdeal.gr