Η Υδρόγειος Ασφαλιστική, με τη βοήθεια του Τεχνικού της Συμβούλου κ. Γιώργου Προύντζου ενημερώνει για τη φροντίδα αυτοκινήτου και την ασφαλή οδήγηση το καλοκαίρι. Διαβάστε αναλυτικά τις συμβουλές της Υδρογείου, όπως δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό VOICE – Ιούλιος 2016.

Ήλιος, ζέστη, σκόνη και …η χαλαρή διάθεση των διακοπών δεν είναι πάντα οι καλύτεροι φίλοι στις καλοκαιρινές μας διαδρομές. Προνοούμε για την ασφάλεια και την άνεσή μας στο δρόμο, ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα.

Ελέγξτε το κλιματιστικό

Αν βάλατε σε λειτουργία το air-condition του αυτοκινήτου σας και δεν βγάζει κρύο αέρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν τεχνικό άμεσα για έλεγχο και για να σας συμπληρώσει φρέον. Βέβαια, για να αποφύγετε τις… «ζεστές» εκπλήξεις είναι καλό ο έλεγχος να έχει προηγηθεί. Το air-condition πρέπει να τίθεται σε λειτουργία τακτικά, π.χ. μία φορά το μήνα για πέντε λεπτά (ακόμη και το χειμώνα), για να λιπαίνονται οι σωληνώσεις και οι συνδέσεις των σωλήνων καθώς αυτοί διαθέτουν ελαστικά μέρη τα οποία ξηραίνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρροές στο φρέον.

Αλλάξτε το φίλτρο καμπίνας

Για δροσερή αλλά και καθαρή ατμόσφαιρα στο αυτοκίνητο, το φίλτρο πρέπει να αντικαθίσταται μία φορά το χρόνο. Στο φίλτρο συσσωρεύονται όλοι οι ρύποι της ατμόσφαιρας πριν εισέλθουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μέσω του κλιματιστικού καθώς επίσης και σκόνη, καπνός, γύρη, άμμος και άλλα σωματίδια, επιβλαβή για την υγεία μας. Το κόστος του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, δεδομένου ότι κυμαίνεται από €10 έως €15.

Αυτοκίνητα… στον ήλιο

Στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου εκτεθειμένου στον ήλιο αναπτύσσονται πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από την εξωτερική. Αν δεν μπορέσετε λοιπόν να εντοπίσετε σκιερό σημείο για να παρκάρετε, αφήστε τα εμπρόσθια παράθυρα του αυτοκινήτου ελάχιστα (π.χ. κατά ένα εκατοστό) ανοιχτά, ώστε να υπάρξει κάποια ισορροπία μεταξύ της εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας. Έπειτα, προτού μπείτε στο αυτοκίνητο ανοίξτε εντελώς τα παράθυρα ώστε και πάλι να εξισορροπηθεί η εσωτερική με την εξωτερική θερμοκρασία και να αποδώσει καλύτερα το air-condition.

Ηλιοπροστασία κατά την οδήγηση

Μπορείτε να τοποθετήσετε αντιηλιακές μεμβράνες στα οπίσθια παράθυρα και το οπίσθιο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Οι μεμβράνες απωθούν τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνουν την αντηλιά και τη θερμότητα που μεταφέρεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ο Κ.Ο.Κ. απαγορεύει την τοποθέτηση μεμβρανών στα εμπρόσθια παράθυρα και το παρμπρίζ. Ωστόσο, υπάρχουν σκιάδια για το εμπρόσθιο παρμπρίζ που τοποθετούνται εύκολα και μας προστατεύουν αποτελεσματικά από τον ήλιο.

Καλύμματα στα καθίσματα

Προστατεύστε τις επενδύσεις των καθισμάτων από τον ιδρώτα, τη σκόνη, την άμμο, κτλ., τοποθετώντας καλύμματα. Προτιμήστε καλύμματα ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά για να πλένονται εύκολα και να είναι δροσερά.

Προστασία πλαστικών και ελαστικών

Για την προστασία των πλαστικών και ελαστικών μερών του αυτοκινήτου (ταμπλό, τσιμούχες παραθύρων, ελαστικά καθαριστήρων, κτλ.) υπάρχουν ειδικά σπρέι που τα ενυδατώνουν και τα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οδηγώντας στην αντηλιά

Ήλιος που τυφλώνει; Το καλοκαίρι το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο. Δώστε έξτρα προσοχή κατά τηνοδήγηση και φροντίστε να καθαρίζετε καλά το παρμπρίζ εσωτερικά και εξωτερικά και να κατεβάσετε το σκίαστρο. Επιπλέον διατηρείτε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον προπορευόμενο και οδηγείστε με χαμηλότερη ταχύτητα.

Δροσερή αλλά όχι απρόσεκτη οδήγηση

Το ελαφρύ ντύσιμο φυσικά ενδείκνυται για την άνεσή σας κατά την οδήγηση όχι όμως και οι σαγιονάρες ή οι παντόφλες, οι οποίες ευθύνονται για πολλά ατυχήματα! Ακόμη λοιπόν και μετά την παραλία, μπαίνοντας στο αυτοκίνητο αλλάξτε και φορέστε σταθερά, εφαρμοστά παπούτσια για να είστε σίγουρος/η!

Τα καλοκαιρινά απαραίτητα

Πυροσβεστήρας και Κουτί Πρώτων Βοηθειών στο αυτοκίνητο αποτελούν τα εντελώς απαραίτητα για όλες τις εποχές. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο πυροσβεστήρας έχει ημερομηνία λήξεως μετά από την οποία πρέπει να αντικαθίσταται. Ειδικά για το καλοκαίρι, του κουτί πρώτων βοηθειών σας πρέπει να περιλαμβάνει αντηλιακό καθώς και φάρμακα (αντισταμινικά, κρέμες, κτλ.) για τσιμπήματα εντόμων. Τέλος, για τις καλοκαιρινές σας διαδρομές, κοντινές και μακρινές, φροντίστε να έχετε μαζί σας άφθονο νερό, για τη συχνή ενυδάτωση του οδηγού αλλά και των υπόλοιπων επιβατών!