Τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα βρίσκονται στην δεύτερη θέση, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις που σκοτώνουν 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα νοσήματα αυτά σκοτώνουν σήμερα περισσότερους από 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από λοιμώξεις, να προέρχονται από τις χώρες της Αφρικής και λιγότερο από τις ανεπτυγμένες χώρες.

«Όσο πιο φτωχή η χώρα τόσο πιο πολλοί θάνατοι από λοιμώξεις» τονίζει ο ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών –  Γιώργος Σαρόγλου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα «Αξιολόγηση Κινδύνου στα Επιδημικά Λοιμώδη Νοσήματα».

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1940 μέχρι το 2004 εμφανίστηκαν 335 νέα λοιμώδη νοσήματα.

Τα αναδυόμενα ή και νεοεμφανιζόμενα λοιμώδη νοσήματα -μερικά από τα οποία εμφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια -που πλήττουν αστικούς πληθυσμούς με επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο και απασχολούν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι σύμφωνα με τα όσα είπε ο κος Σαρόγλου: ” ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα από το 2009, ο ιός Zίκα στην Βραζιλία και το Πουέρτο Ρίκο από το 2015, ο Δάγκειος Πυρετός στην Ινδία από το 2010, ο ιός EBOLA στη Δυτική Αφρική με νέα επιδημία από 2014, ο πυρετός CHIKUNGUNYA στην Καραϊβική με επιδημία από 2015, η Πνευμονία MERS- CoV σε χώρες Μ. Ανατολής από το 2013, η Πολιομυελίτιδα στο Πακιστάν από το 2010 και αρκετές νέες Λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα.”

Στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Σαρόγλου, από τα λοιμώδη νοσήματα το σοβαρότερο αίτιο νοσηρότητας αποτελούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικροβιακά παθογόνα αίτια.

«Η αντιμετώπιση όλων των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, τις κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές και τη σωστή ενημέρωση του κοινού για την λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης» τόνισε και κατέληξε «είναι κατανοητό ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν κρατικά σύνορα γι’ αυτό η συνεργασία και η ενημέρωση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Κάντρου Έλεγχου Λοιμώξεων ECDC κρίνεται απαραίτητη τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων».

O κ. Σαρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τους πρόσφυγες και μετανάστες -πολλοί από τους οποίους προέρχονται από χώρες που ενδημούν λοιμώδη νοσήματα- εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης, λοιμωδών νοσημάτων από τους διερχόμενους πρόσφυγες είναι μηδενικός και συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.

Πηγή: insurancedaily.gr

CategoryΥγεία
Write a comment: