Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, πραγματοποιούν άρση της ακινησίας τα Σαββατοκύριακα, ή λίγες ημέρες τον μήνα, ή λίγους μήνες τον χρόνο, γλιτώνοντας τα Τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης προκαλώντας ταυτόχρονα, απανωτό «μπλοκάρισμα» των Αρχών στις διασταυρώσεις που πραγματοποιούν, ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των ιδιοκτητών ΙΧ που τα κινούν ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιούν το όχημά τους για λίγες ημέρες τον μήνα ή για λίγους μήνες τον χρόνο, επωφελούμενοι από την διάταξη που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και ορίζει ότι: «Σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, εντός του έτους, τα τέλη κυκλοφορίας του έτους αυτού καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας, αναλογικά, για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης ακινησίας, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση των αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να επιβαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν σε ετήσια βάση, αλλά μόνο με αναλογικό ποσοστό αυτών».

Για παράδειγμα, εάν κάποιος μεταβεί τις 20 Μαΐου στην εφορία και προχωρήσει σε άρση ακινησίας αυτοκινήτου 1.600 κ.ε., θα πληρώσει τέλη για τους υπόλοιπους 8 μήνες και συγκεκριμένα, αντί να πληρώσει 265 ευρώ, θα καταβάλλει 177 ευρώ.

Άλλος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1.400 κ.ε. ο οποίος θα μεταβεί την 1η Ιουνίου στην εφορία για τον ίδιο λόγο θα πληρώσει το ποσό των 140 ευρώ αντί 240 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, γλιτώνουν από την «τσιμπίδα» των Τεκμηρίων Διαβίωσης αλλά και τηνκαταβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

Παράλληλα διατηρούν πολύ χαμηλά το κόστος ασφάλισης του οχήματος καθώς το ασφαλιστήριο αφορά ακόμη και σε μόλις ένα μήνα κυκλοφορίας ή ασφάλιση με τα χιλιόμετρα.

Αυτό που ενδιαφέρει τους κατόχους των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων είναι πως η ασφαλιστική αγορά έχει δώσει λύσεις που καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα πάντως με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να μετακινούν τα αυτοκίνητά τους 2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε μέρα. Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Αυτήν την διάταξη, η κυβέρνηση θέλει να την καταργήσει, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η διασταύρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου…

Εμείς το βλέπουμε για καλό καλοκαίρι!

Πηγή: insurancedaily.gr

Write a comment: