Την πρώτη δημόσια παρέμβαση έκανε την περασμένη Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη η νέα Πρόεδρος της ΕΑΔΕ (και της ΠΟΑΔ & της ΕΕΑΕ) Δήμητρα Λύχρου. Υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να “βγαίνει” μια ενιαία φωνή προς τα έξω, εφόσον τα μεγάλα προβλήματα είναι, όπως είπε, κοινά για όλες (και τις τέσσερις) βαθμίδες της διαμεσολάβησης – τρανό παράδειγμα η ανάγκη παρέμβασης στην (ελληνική) διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τους διαμεσολαβητές, την περίφημη IDD.

της Βάσως Βεγίρη (v.vegiri@underwriter.gr)

Η Δήμητρα Λύχρου μίλησε στο πλαίσιο της 17ης ημερίδας του InsuranceForum.gr,

Πρέπει άμεσα πλέον να σχεδιάσουμε τον τρόπο που η διαμεσολάβηση η ίδια θα κάνει κτήμα της τις δυνατότητες που της παρέχει η μηχανοργάνωση. Δεν θα είναι δυνατή η διατήρηση της παραγωγής μας, η διείσδυση στις νέες γενιές, που έχουν εντελώς άλλη γλώσσα, αν δεν μπορέσουμε να μπούμε σε αυτόν τον τομέα και να δούμε πώς θα τον εξελλίξουμε για τα γραφεία μας"

“Πρέπει άμεσα πλέον να σχεδιάσουμε τον τρόπο που η διαμεσολάβηση η ίδια θα κάνει κτήμα της τις δυνατότητες που της παρέχει η μηχανοργάνωση. Δεν θα είναι δυνατή η διατήρηση της παραγωγής μας, η διείσδυση στις νέες γενιές, που έχουν εντελώς άλλη γλώσσα, αν δεν μπορέσουμε να μπούμε σε αυτόν τον τομέα και να δούμε πώς θα τον εξελίξουμε για τα γραφεία μας” Δ. Λύχρου, Πρόεδρος ΕΑΔΕ

που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10/3/17. Οι μεγάλες αλλαγές που επιφέρει στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση η οδηγία IDD, οι αναδυόμενες αγορές της νομικής προστασίας και της ταξιδιωτικής ασφάλισης, καθώς επίσης και η ανάγκη ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης και δραστηριοποίησης των διαμεσολαβητών, με στόχο όχι μόνο την σύγχρονη επικοινωνία και την διεύρευνση του πελατολογίου, αλλά και ως μέσο αντεπίθεσης στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, έδωσαν  το στίγμα των εργασιών της ημερίδας.

Η οδηγία IDD, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΑΔΕ, δημιουργήθηκε για να διορθώσει ελλείψεις, λάθη και δυσλειτουργίες της IMD, που λειτουργεί σήμερα στην πατρίδα μας ως Νόμος 190, και κυρίως δημιουργήθηκε λόγω διαπιστώσεων αδιαφάνειας και έλλειψης προστασίας του καταναλωτή από την πλευρά των εναλλακτικών δικτύων. Η νέα οδηγία στοχεύει όλα τα κανάλια διανομής να έχουν τους ίδιους κανόνες και την ίδια εποπτεία. «Ελπίζουμε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα καταφέρει να σταθεί στα σημεία τα οποία οδηγούν πραγματικά στην ίση μεταχείριση των δικτύων διανομής. Δυστυχώς διαπιστώσαμε, και μάλιστα τυχαία, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της εποπτικής αρχής για το αντίθετο, η επιτροπή λειτουργεί χωρίς εκπροσώπηση από την Διαμεσολάβηση. Κάναμε τη διαμαρτυρία μας προς τον αρμόδιο υπουργό, τον κ.Τσακαλώτο και έχoυμε βάσιμες υποσχέσεις ότι αυτό θα διορθωθεί με νέα υπουργική απόφαση», ανέφερε σχετικά η κα.Λύχρου.

Οι διαμεσολαβητές πρέπει να αφυπνιστούν για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους on line πωλήσεις, μέσα από κοινές πλατφόρμες, που μπορούν να αναπτύξουν συμμετοχικά, είπε ο Ιωάννης Βοτσαρίδης, CEO Interlife

Οι διαμεσολαβητές πρέπει να αφυπνιστούν για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους on line πωλήσεις, μέσα από κοινές πλατφόρμες, που μπορούν να αναπτύξουν συμμετοχικά, είπε ο Ιωάννης Βοτσαρίδης, CEO Interlife

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η ΕΑΔΕ συμπεριλήφθηκε στην προσφυγή που έκαναν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποβάλλοντας αιτήσεις ακύρωσης έναντι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι είναι στη διάθεση των διαμεσολαβητών ένα υπόδειγμα δήλωσης, που είναι καλό να δίνεται  μαζί με την πληρωμή ή πριν την πληρωμή των εισφορών, ώστε να μη θεωρηθεί η πληρωμή των εισφορών ως “σιωπηρή αποδοχή” τους.

Κατά τα άλλα η Πρόεδρος, αναφερόμενη στα παραδοσιακά γραφεία πωλήσεων, τόνισε πόσο σημαντικό είναι, με το είδος της ενημέρωσης που παρέχουν ή οφείλουν να παρέχουν, στους καταναλωτές, να τονίζουν τη διαφορά τους από τα εναλλακτικά δίκτυα. Όπως πρόσθεσε, «έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για γκρίζες και παραπλανητικές πωλήσεις, προσφορές ή  διαφημίσεις των ιντερνετικών και των απευθείας πωλήσεων. Πρέπει άμεσα πλέον να σχεδιάσουμε τον τρόπο που η διαμεσολάβηση η ίδια θα κάνει κτήμα της τις δυνατότητες που της παρέχει η μηχανοργάνωση.  Δεν θα είναι δυνατή η διατήρηση της παραγωγής μας, η διείσδυση στις νέες γενιές, που έχουν εντελώς άλλη γλώσσα, αν δεν μπορέσουμε να μπούμε σε αυτόν τον τομέα και να δούμε πώς θα τον εξελλίξουμε για τα γραφεία μας”.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως γνωστοποίησε η κα.Λύχρου, βρίσκεται σε επαφή με το ΕΙΑΣ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών)  με στόχο τον σχεδιασμό τρόπων επανεκπαίδευσης όλων των διαμεσολαβητών ακριβώς σε αυτόν τον τομέα. “Θεωρώ ότι πάσχουμε”, είπε, “έχοντας αφεθεί στις δυνατότητες που μας παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Αυτό δεν φτάνει. Άλλωστε και η οδηγία IDD, επιβάλλει τη μηχανοργάνωση των γραφείων μας ως αυτοτελών και ανεξάρτητων μονάδων”.

Μήνυμα στήριξης της Διαμεσολάβησης από τον πρόεδρο του Επαγγελματικου Επιμελητηρίου Θεσσαλονικης (ΕΕΘ) μετέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Θεμάτων του Επιμελητηρίου κ.Κώστας Λάσκος, ο οποίος γνωστοποίησε επίσης ότι στην κατεύθυνση της προστασίας του κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις Τράπεζες, το ΕΕΘ θα προχωρήσει σύντομα σε σχετική ραδιοφωνική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη από τη συνεργασία τους με επαγγελματίες ασφαλιστές.

Το μήνυμα ότι οι on line πωλήσεις απειλούν με ανεργία και αφανισμό τον κλάδο των διαμεσολαβητών, με αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστικής ,κ.Ιωάννης Βοτσαρίδης, καλώντας τους διαμεσολαβητές να αφυπνιστούν  για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους on line πωλήσεις, μέσα από κοινές πλατφόρμες, που μπορούν να αναπτύξουν συμμετοχικά. Προσοχή συνέστησε στους διαμεσολαβητές ο κ.Βοτσαρίδης και όσον αφορά τις ΕΠΥ, επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας οι πελάτες τους θα μείνουν ανυπεράσπιστοι, καθώς – μεταξύ άλλων – οι ΕΠΥ δεν συμμετέχουν και στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού και τους κάλεσε να στηρίζουν «τις υγιείς εληνικές επιχειρήσεις με το ανθρώπινο ελληνικό πρόσωπο».

Σε αναλυτική παρουσίαση της οδηγίας IDD προχώρησε η Senior Manager Risk Management Services CROWE SOL Consulting, κα.Μυρτώ Χαμπάκη, τονίζοντας ότι «η ψηφιακή εποχή αποτελεί πλέον πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό», ότι ο συνδυασμός διαμεσολαβητών και διαδικτύου μπορεί να αποφέρει κέρδη και ότι η εκπαίδευση είναι κάτι αναπόφευκτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Cyber Privacy Risks Advisor Cromar Coverholder at Lloyd’s, κ.Νίκος Γεωργόπουλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και Ασφάλιση», τονίζοντας ότι οι αλλαγές που έρχονται για την ιδιωτική ασφάλιση δεν προέρχονται μόνο από τα μέτωπα των οδηγιών Solvency και IDD αλλά και από τον εν λόγω Κανονισμό, ο οποίος αφορά όχι μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά όλες τις εταιρείες.

Η ημερίδα του Insurance Forum πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόδρος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου και Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, κ.Αλέξης Ιεροκηπιώτης. Η αγορά της Κύπρου, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά είναι πια σε τροχιά ανάπτυξης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες του Δημήτρη Τσεκούρα,  CEO Arag SA, για την νομική προστασία καθώς και του CEO του Karavias Underwriting Agency – Coverholder at Lloyd’s Γιώργου Καραβία. Στην Ημερίδα συνέβαλαν με ξεχωριστές παρουσιάσεις και οι Γεώργιος Τσακατούρας, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ορίζων Ασφαλιστική, ο Περικλής Καραμυτιλιός από την Glassdrive καθώς και οι Οικονομικοί Σύμβουλοι Θέμης Σαρανταένας, Τηλέμαχος Μαλγαρινός και Νίκος Κλήμης – ενδιαφέροντα αποσπάσματα θα δημοσιευθούν σε επόμενη ανάρτηση.

Τις εργασίες της Ημερίδας έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής της διοργανώτριας Insurance Innovation, κ.Αριστείδης Βασιλειάδης, τονίζοντας ότι οι ημερίδες του Insurance Forum και της InsuranceForum.gr έχουν καθιερωθεί ως θεσμοί ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε 12 πόλεις της χώρας.

πηγή: underwriter.gr

CategoryΓενικά