Ανησυχίες εγείρει η πιο πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International για την ασφάλεια των ατόμων άνω των 55 ετών όταν βρίσκονται online. Τα ευρήματα της έρευνας, σε μια έκθεση με τίτλο: «Μεγάλοι και σοφότεροι; Μια ματιά στις απειλές που αντιμετωπίζουν τα άτομα άνω των 55 ετών όταν βρίσκονται online», καταδεικνύουν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί να συμπεριφέρεται χωρίς ασφάλεια στο Διαδίκτυο και συχνά να πέφτει θύμα απάτης.
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά επειδή η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 12.546 χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως, δείχνει ότι η παλαιότερη γενιά αποτελεί έναν πραγματικά πολύ ελκυστικό στόχο για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Πολλά άτομα άνω των 55 ετών, όταν βρίσκονται online, πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές, τραπεζικές συναλλαγές και επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους χωρίς να προστατεύουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους και τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για αυτούς από τους ψηφιακούς εγκληματίες.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι πιο πιθανό να εγκαταστήσει λογισμικό ασφάλειας στους υπολογιστές της, είναι λιγότερο πιθανό να προστατεύσει τις φορητές συσκευές ή να τροποποιήσει τη συμπεριφορά της όταν βρίσκεται online ώστε να παραμείνει ασφαλής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν υψηλές ρυθμίσεις απορρήτου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο πρόγραμμα περιήγησής τους λιγότερο από ό, τι άλλες ηλικιακές ομάδες (30% έναντι 38%). Επίσης, είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουν τις λειτουργίες ασφάλειας που έρχονται με τις συσκευές τους (όπως «βρείτε τη συσκευή μου») ή VPN – 28% και 10% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 42% και 16% αντίστοιχα των χρηστών σε όλες τις ηλικίες.
Η παλαιότερη γενιά χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για πολλές πτυχές της ζωής της – αυξάνοντας την τρωτότητά της απέναντι στους ψηφιακούς εγκληματίες αν συνεχίσει να συνδέεται στο Διαδίκτυο χωρίς να λαμβάνει προφυλάξεις. Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να επικοινωνούν με τους άλλους. Συγκεκριμένα, το 94% των άνω των 55 ετών στέλνει email τακτικά. Επίσης, συνδέονται στο Διαδίκτυο για να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους εργασίες. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι πιο πιθανό από άλλες να διεξάγει οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, με το 90% των άνω των 55 ετών να πραγματοποιεί αγορές και τραπεζικές συναλλαγές online (σε σύγκριση με το 84% των χρηστών κατά μέσο όρο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες).
Ωστόσο, παρόλα αυτά, μόνο οι μισοί των άνω των 55 ετών (49%) ανησυχούν για την ευάλωτη θέση τους όταν αγοράζουν προϊόντα online και η συντριπτική πλειοψηφία (86%) δεν πιστεύει ότι είναι ένας στόχος για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα (40%) έχουν θέσει τους εαυτούς τους σε κίνδυνο με την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών στοιχείων δημόσια (σε σύγκριση με 15% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες).
Η έλλειψη τεχνολογικών γνώσεων καθιστά τα άτομα άνω των 55 λιγότερο προετοιμασμένα για τους κινδύνους του online κόσμου. Ως αποτέλεσμα, αυτή η γενιά θυματοποιείται από ψηφιακούς εγκληματίες. Σύμφωνα με την έκθεση, το 20% των χρηστών του Διαδικτύου συνολικά έχει ηλικιωμένους συγγενείς που έχουν αντιμετωπίσει κακόβουλο λογισμικό και το 14% έχει ηλικιωμένους συγγενείς που έχουν πέσει θύματα ψεύτικων διαδικτυακών κληρώσεων. Επιπλέον, το 13% έχει ηλικιωμένους συγγενείς που έχουν μοιραστεί πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους στο Διαδίκτυο και το 12% έχει ηλικιωμένους συγγενείς που έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, έχουν συναντήσει ακατάλληλο/χυδαίο περιεχόμενο, ή έχουν επικοινωνήσει με επικίνδυνους αγνώστους στο Διαδίκτυο.
Ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab, σχολίασε: «Από τη μία πλευρά, είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι άνω των 55 χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν αγορές, τραπεζικές συναλλαγές αλλά και για να μείνουν συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους τους. Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι αυτή η γενιά “αγκαλιάζει” μια συνδεδεμένη ζωή και όλες τις ευκαιρίες που έρχονται με αυτή. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι σαφές ότι οι άνω των 55 δεν έχουν κάνει αρκετά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους σωστά. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν πιστεύουν καν ότι είναι ένας στόχος για τους ψηφιακούς εγκληματίες, αλλά θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο επανειλημμένα.
»Στην Kaspersky Lab, καλούμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες του Διαδικτύου να αποκτήσουν επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν όταν βρίσκονται online, και να ενεργούν με έναν τεχνολογικά πιο επιδέξιο τρόπο. Ενθαρρύνουμε επίσης τους νεότερους χρήστες του Διαδικτύου να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους τους να προστατεύσουν τον εαυτό τους καλύτερα από τις πραγματικές απειλές που τίθενται από τους ψηφιακούς εγκληματίες. Η εγρήγορση όταν βρίσκονται online, καθώς και η εγκατάσταση αξιόπιστων λύσεων ασφάλειας και η εξασφάλιση υψηλών ρυθμίσεων απορρήτου για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, θα εξασφαλίσουν μια ευτυχισμένη και υγιή συνδεδεμένη ζωή».
Πηγή: insuranceworld.gr