Είναι γεγονός. Μέχρι το 2022, δηλαδή σε 7 χρόνια από τώρα, το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος σε περίπτωση κινδύνου θα είναι στάνταρ εξοπλισμός για κάθε νέο όχημα που θα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ!

Πρόκειται για επανάσταση στην οδηγική τεχνολογία που θα επηρεάσει άγνωστο σε τι βαθμό, και την ασφαλιστική βιομηχανία.

Πάρα πολλά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ο οδηγός αργεί να φρενάρει ή δεν φρενάρει με την δύναμη που πρέπει! Η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει να αποφευχθούν χιλιάδες τρακαρίσματα και θα σώσει ανθρώπινες ζωές!

Είκοσι αυτοκινητοβιομηχανίες που ελέγχουν το 99% της αγοράς στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως την δέσμευσή τους για την οποία είχε γίνει πρώτη φορά λόγος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το σύστημα αυτόματου φρένου (ΑΕΒ) διατίθεται είδη σε κάποιες μάρκες αυτοκινήτων όμως όχι ως στάνταρ αλλά ως έξτρα εξοπλισμός.

Το φρενάρισμα με αυτή τη διαδικασία θα γίνεται είτε σταδιακά ώστε να διατηρείται μια ασφαλής απόσταση από το επόμενο όχημα, είτε μπορεί και να ακινητοποιείται τελείως το όχημα.

Πώς θα γίνεται αυτό; Με ενσωματωμένο ραντάρ, κάμερα και 3d ή lazer σάρωση των δρόμων, προκειμένου να προβλέπονται πιθανές συγκρούσεις.

Το σύστημα θα δουλεύει παράλληλα με το ήδη γνωστό σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης που έχουν πολλά αμάξια αυτή τη στιγμή:

Στην μπροστινή πλευρά του αυτοκινήτου υπάρχουν εγκατεστημένοι αισθητήρες που μπορούν να υπολογίσουν την απόσταση του προπορευόμενου οχήματος. Σκανάρεται ο δρόμος και ο οδηγός προειδοποιείται με ηχητικό σήμα αν υπάρχει κίνδυνος να προσκρούσει ή να συγκρουστεί. Αν ο οδηγός δεν λάβει μέτρα, δηλαδή δεν χαμηλώσει ταχύτητα ή δεν σταματήσει το όχημα, τότε θα μπαίνει σε εφαρμογή το ΑΕΒ.

Η τεχνολογία αυτή πάντως, σημειώνεται ότι δεν είναι αλάθητη και για αυτό δεν πρέπει οι οδηγοί να βασίζονται ολοκληρωτικά σε αυτήν, αλλά να κρατούν ασφαλή απόσταση από το μπροστινό όχημα και βεβαίως να προσέχουν την κίνηση τριγύρω τους.

Το όλο σύστημα βασίζεται σε αισθητήρες, η απόδοση των οποίων μπορεί να επηρεασθεί από την χιονόπτωση, από τον πάγο ή ακόμα και τη σκόνη – για αυτό το λόγο άλλωστε συνιστάται και ο τακτός καθαρισμός τους.

Το σημαντικό είναι ότι η νέα τεχνολογία εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα από 20% – 40%. Σε μεγέθη ΗΠΑ, αυτό σημαίνει 1 εκατομμύριο λιγότερες συγκρούσεις το χρόνο!!!!

Στόχος είναι το νέο αυτό σύστημα να γίνει υποχρεωτικό από το νόμο στην Αμερική.

Πρωταρχικό ρόλο στο να πάρουν την απόφαση οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ έπαιξε το “Αμερικανικό Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την  Ασφάλεια στους Δρόμους”.

Το Ινστιτούτο αυτό έχει μεγάλη επιρροή στις αυτοκινητοβιομηχανίες γιατί κάθε χρόνο κατατάσσει όλα τα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν ανάλογα με το πόσο ασφαλή είναι και η κατάταξη αυτή, είναι πάρα πολύ δημοφιλής στο αμερικάνικο καταναλωτικό κοινό…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι φυσικό έχει πάρει γραμμή την συγκεκριμένη εξέλιξη και κινείται ήδη προς την θέσπιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας ως υποχρεωτικού στάνταρ εξοπλισμού.

Πηγή: underwriter.gr

Write a comment: