Ανεκμετάλλευτο εργαλείο αποδεικνύεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (realtime), που ενώ θεσμοθετήθηκε, πραγματοποιήθηκε αλλά τα αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο Pharma & Health Conference.

“Αν και γνωρίζουμε ότι από μια δαπάνη περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ είναι προκλητά”, αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος. Όπως είπε, σε μια μόνο κλινική διαπιστώθηκε πως από τα 10 εκατ. υποβολών τα 8 εκατ. ήταν πλαστά! Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η εξοικονόμηση από την εφαρμογή του realtime ελέγχου μπορεί να αγγίξει και τα 500 εκατ. ευρώ!

Ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις των μέτρων του rebate και του clawback, οι οποίες δεν έχει μετρηθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις, είπε ότι πολλές εταιρείες είναι ήδη σε αδυναμία και ότι 60 κλινικές έκλεισαν και ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι οριζόντιες μειώσεις χωρίς εξορθολογισμό των δαπανών.

Ο Γενικός Διευθυντής GEHealthcare Ν. Ευρώπης κ. Κωνσταντίνος Δεληγιάννης επεσήμανε ότι το 80% των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα αφορά απαρχαιωμένο εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία είναι γυμνά, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του αντικαρκινικού νοσοκομείου “Μεταξά” το οποίο δεν διαθέτει απεικονιστικό μηχάνημα που να λειτουργεί.

Κατά τον κ. Δεληγιάννη θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, καταρχήν για να έχουμε σημαντική υποχώρηση φαινομένου διαφθοράς. Πρότεινε, δε, τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών ή έστω μιας κεντρικής ασφαλιστικής δικλίδας που θα επιτρέπει τον έλεγχο στα νοσοκομεία.

Ανεξέλεγκτο το σύστημα

“Το σύστημα δεν ελέγχεται” τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, κ. RicardoCanevari, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των φαρμακείων αυξάνεται, ο αριθμός χονδρεμπόρων επίσης, ενώ δεν υπάρχουν αρκετοί νοσηλευτές.

Απαιτείται μια επαναδιανομή των πόρων, όπως είπε, αλλά και μια αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης. Κυρίως, όμως, χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, ενώ το 1,945 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκεί. «Το σύστημα πρέπει να βασίζεται στο αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Canevari και είναι ενδεικτικό πως το 10%-15% των προϊόντων δεν επιφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Η αποζημίωση θα πρέπει να συνδέεται με το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε ο CEO της Novartis Hellas. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε για να εφαρμόσουμε ένα πλήρες σύστημα HTA, αλλά να επιδιώξουμε τη σταδιακή εφαρμογή σε πιλοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει περιοχές που προσφέρονται, όπως η Κρήτη που ο κ. Canevari ανέδειξε ως χαρακτηριστική περίπτωση.

Δεν υπάρχει εθνική πολιτική φαρμάκου

«Δεν υπάρχει εθνική πολιτική φαρμάκου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Είναι θετικό ότι η πρώτη κλαδική μελέτη που έγινε από την κυβέρνηση ήταν για τις επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία. Ο κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στις κλινικές μελέτες, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο κ. Τρύφων. Όμως, το σημερινό ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργεί κίνδυνο, και όλα αυτά κινδυνεύουν να μείνουν στη θεωρία, εξαιτίας του πολύ μεγάλου clawback και του μεριδίου αγοράς των καινούργιων φαρμάκων. Απαιτείται τα διαρθρωτικά μέτρα να είναι πρώτα στην ατζέντα, κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ. «Ως κλάδος έχουμε καταθέσει προτάσεις με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση, είπε, όμως η έλλειψη ενός σταθερού συνομιλητή και η απουσία συνεννόησης αποτελούν πρόβλημα. Ωστόσο, τα πράγματα θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα γιατί είμαστε στα όρια της αποεπένδυσης».

Τέλος, σημείωσε ότι προφανώς υπάρχει προκλητή ζήτηση σε φάρμακα και εξετάσεις ενώ, όλο το σύστημα ευνοεί τη χορήγηση ακριβότερων φαρμάκων. Είναι κομβικής σημασίας να οργανωθούν τα ταμεία και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γιατί όλο αυτό τελικά γυρίζει στη φαρμακοβιομηχανία με το clawback, όπως τόνισε.

Μπορούμε να αναπτυχθούμε στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, σημείωσε πως η υγεία είναι ένας τομέας που μπορούμε να αναπτυχθούμε στην Ελλάδα. «Πρέπει και μπορεί η υγεία να μην αποτελεί μόνο κέντρο κόστους αλλά και κέντρο ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε εδώ την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ να δημιουργήσει ειδική αντιπροεδρία για τις κλινικές μελέτες», ανέφερε.

Ενώ μιλώντας για την παραγωγική μονάδα της Boehringer στην Ελλάδα, είπε «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φέρει κανείς παραγωγή και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι δείκτες είναι φανταστικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανταγωνιζόμαστε παραγωγικές μονάδες στην Ινδία. Επίσης, διαθέτουμε το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό. Αυτός είναι και ένας λόγος που το εργοστάσιό μας στο Κορωπί κατάφερε να έχει αυτούς τους δείκτες. Η επέκτασή του ξεκίνησε με το 60% της παγκόσμιας παραγωγής της Boehringer, το οποίο διεκδικεί έγκριση από τον FDA για να μπορεί να εξάγει τα φάρμακά της στις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ότι « θα πρέπει να εφαρμοστούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ, να πάρουμε παραδείγματα από successstory για να πείσουμε ξένους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και να κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι με την πολιτική ηγεσία αντί να είμαστε απέναντι και να δουλέψουμε προς την ίδια κατεύθυνση».

Πηγή: sofokleousin.gr

CategoryΥγεία