Με ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την διπλωματική κρίση που έχει ανακύψει ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και το Κατάρ, το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο, με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και με ενεργή παρουσία στο παγκόσμιο επιχειρείν (τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, ενέργεια, αθλητισμός, κλπ.).

Όπως είναι γνωστό, έξι αραβικά κράτη θεωρούν ότι το Κατάρ υποστηρίζει οικονομικά την ισλαμική τρομοκρατία και γι’ αυτό το λόγο έχουν προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων.

Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές στον αραβικό κόσμο δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την παγκόσμια οικονομία και, κατά συνέπεια, την διεθνή ασφαλιστική αγορά, καθώς το κράτος του Κατάρ είναι μέτοχος σε έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς στον κόσμο, τον όμιλο QIC (Qatar Insurance Company).

Ο Όμιλος QIC, ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως, με 50 χρόνια παρουσίας, ιδίως στην αγορά της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, έχει αξιολογηθεί από την Standard & Poor’s με Α/Stable και από την Α.Μ. Best με Α (Excellent), ενώ έχει κεφαλαιοποίηση 4,8 δις. δολάρια, παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2017 848,3 εκατομμύρια δολάρια και κέρδη 84,8 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Ευρωπαϊκή όμως αγορά οι επιπτώσεις είναι μηδαμινές, καθώς ο όμιλος QIC δραστηριοποιείται με όχημα την QEL (Qatar Europe Limited), η οποία έχει έδρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα την Μάλτα.

Όπως είναι μάλιστα γνωστό, η QEL δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, εκπροσωπούμενη από την Q Brokers Hellas.

Σε σχετική επικοινωνία που είχαμε μάλιστα με τους εκπροσώπους της Q Brokers Hellas, μας επισήμαναν ότι η εταιρία κινείται με ρυθμούς business as usual και εξήγησαν ότι ουδέν ζήτημα υπάρχει για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, καθώς η QEL διέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Λειτουργίας (Solvency II).

Σε κάθε περίπτωση δε η όποια οικονομική κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου αναμένεται να εκτονωθεί σύντομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων γεωπολιτικών αναλυτών, ενώ δεν αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα αυτών.

CategoryΓενικά