Του Νίκου Σακελλαρίου

Είναι ασφαλισμένοι οι Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Οι ομοσπονδίες είτε δεν διαθέτουν τα κεφάλαια είτε δεν διαθέτουν την επαρκή ενημέρωση για να προχωρήσουν σε ατομικά ασφαλιστήρια υγείας για τους αθλητές που πήγαν στο Ρίο.

Γενικότερα, η αθλητική ασφάλιση στην Ελλάδα πάσχει γιατί οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν θέλουν και δεν μπορούν να αναλάβουν το υψηλό ρίσκο τραυματισμού που εμπεριέχει ο πρωταθλητισμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η προσπάθεια που έκανε ηΕυρωπαϊκή Πίστη όταν θέλησε να προσφέρει ομαδικό συμβόλαιο για τη Superleague. Οι συχνοί τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών έκαναν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μη βιώσιμο, τουλάχιστον με τις τιμολογήσεις που είχε. Επίσης σημαντικές προσπάθειες για ασφαλίσεις αθλητών έκανε και ο γνωστός πράκτορας και μέλος της κολυμβητικής ομοσπονδίας Δημ. Φαραντούρης, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν.

Η αθλητική ασφάλιση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα όταν υπάρχει πρωταθλητισμός. Όλα τα μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν tailor-made ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας αλλά και… ποδιών. Από την στιγμή που βγάζουν εκατομμύρια ευρώ με τα πόδια τους και οι καριέρες τους σταματούν στα 35 τους (κατά μέσο όρο), είναι λογικό να κοιτάξουν να προφυλαχτούν από κάθε κίνδυνο που μπορεί να βλάψει την καριέρα τους και την οικονομική τους κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αθλήματα και ειδικά τα λεγόμενα «βαρέα και δυνατά», όπως είναι η άρση βαρών, η πάλη, το τζούντο, εκεί δεν υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια (πλην εξαιρέσεων), καθώς αφενός οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και τα εισοδήματα μικρά. Υπολογίζεται ότι για να καλύψει τους κινδύνους τραυματισμού ένας παλαιστής ή ένας τζουντόκα απαιτούνται ειδικά ασφαλιστήρια που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ μηνιαίως. Λίγο κάτω απ’ όσα περίπου κερδίζουν τον μήνα οι συγκεκριμένοι αθλητές! Αν κάποιοι είναι τυχεροί και βρουν σπόνσορες, μπορούν να καλύψουν τα κόστη αυτά, στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουν από την «ελεημοσύνη» του ελληνικού κράτους και το φιλότιμο της ομοσπονδίας τους.

Πηγή:   insuranceworld.gr