Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα μια ωραία εποχή του χρόνου, με την φύση να κάνει τα δικά της παιχνίδια. Όμως απαιτεί την προσοχή του οδηγού στο έπακρο για να φτάνει με ασφάλεια στον προορισμό του.

H οδήγηση κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών είναι πολύ απαιτητική. Ο οδηγός πρέπει να είναι προσηλωμένος και προσεκτικός την ώρα που οδηγεί και να κινείται με χαμηλότερες ταχύτητες, ακόμη και σε δρόμους που γνωρίζει καλά. Για να δούμε τι πρέπει να προσέχετε,

Φορέστε σωστά ελαστικά

Τα ελαστικά είναι ένα κομμάτι του αυτοκινήτου μας το οποίο είναι μείζονος σημασίας για την ασφαλή του κίνηση σε κάθε είδους οδόστρωμα. Ο ρόλος τους -σε άσχημες καιρικά συνθήκες είναι σημαντικός. Αν τα ελαστικά που έχετε στο αυτοκίνητό σας είναι φθαρμένο καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσετε άμεσα, καθότι δεν θα σας προσφέρουν την παραμικρή πρόσφυση. Ακόμα και αν αλλάξετε τα ελαστικά σας θα πρέπει να είστε γνώστες της σωστής συντήρησής τους, για να αποδίδουν στο έπακρο.

Αν μένετε σε ορεινές περιοχές, που η θερμοκρασία πέφτει κατά πολύ και οι χιονοπτώσεις είναι συχνό φαινόμενο, καλό θα ήταν να σκεφτείτε την λύση και των χειμερινών ελαστικών.

Διατηρείτε την απόσταση ασφαλείας και ήρεμες κινήσεις του τιμονιού

Κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης η πρόσφυση είναι αρκετά μειωμένη, κάτι που μεταφράζεται ως μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος. Επομένως αφήνετε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ώστε να αποφύγετε τις οπίσθιες συγκρούσεις. Επιπρόσθετα οι κινήσεις του οδηγού, τόσο στη χρήση του τιμονιού, όσο και του φρένου και του γκαζιού, πρέπει να είναι ήρεμες, χωρίς άτσαλους χειρισμούς που θα προκαλέσουν την απότομη αποσταθεροποίηση του αυτοκινήτου σας.

Ελέγχετε συχνά την λειτουργία των φώτων, υαλοκαθαριστήρων και ανάρτησης

Τους χειμερινούς μήνες το σκοτάδι πέφτει πιο γρήγορα, άρα γίνεται και συχνότερα το άναμμα των προβολέων. Φροντίστε να λειτουργούν σωστά ώστε να είστε ορατοί από τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά και από τους πεζούς. Επίσης σε περίπτωση βροχής ή ομίχλης πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σημαντική είναι η ρύθμιση του ύψους της δέσμης, αν στο πίσω κάθισμα κάθονται πάνω από 2 επιβάτες.

Το να μην λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες με βροχή είναι ότι πιο επικίνδυνο μπορεί να σας συμβεί. Η ορατότητα περιορίζεται τρομερά και κατά συνέπεια αυξάνεται το άγχος σας, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε άτσαλους χειρισμούς με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο έλεγχος των υαλοκαθαριστήρων -και ειδικά στα λαστιχάκια- είναι απαραίτητος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η άψογη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων παίζει σημαντικό ρόλο στην ορατότητα του οδηγού.

Τέλος, ελάχιστοι είναι οι οδηγοί που προσέχουν τη λειτουργία της ανάρτησης του αυτοκινήτου τους. Μια φθαρμένη ανάρτηση που δεν εξασφαλίζει την επαφή των τροχών με το οδόστρωμα είναι καταστροφικό και μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Απευθυνθείτε στο μηχανικό σας για τον έλεγχό της.

Αυτές είναι μερικές μόνο ενδεικτικές συμβουλές. Αναμφίβολα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου απαιτείται η αμέριστη προσοχή από τον οδηγό, η οποία δεν θα αποσπάται από τη χρήση του κινητού του τηλεφώνου, ακόμα κι από τους επιβάτες ή τη χρήση του ραδιοφώνου.

Και βέβαια μην ξεχνάτε ποτέ το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου και οδικής βοήθειας!

πηγή:nextdeal.gr