Η ωραιότερη για τους περισσότερους εποχή του χρόνου έφτασε! Τα Χριστούγεννα! Και κάποιοι ήδη κάνετε τα πλάνα σας για να φύγετε από το κλεινόν άστυ και να τα απολαύσετε σε κάποια όμορφη γωνιά της χώρας μας (μπορεί και του εξωτερικού). Πέρα όμως από το πλάνο των διακοπών σας και την ετοιμασία των βαλιτσών σας, ετοιμάστε και το αυτοκίνητο σας, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών!

Για να μην βρεθείτε εξ’ απροόπτου από κάποια βλάβη από το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να κάνετε το απαραίτητο service και ελέγχους ακόμα και μόνοι σας, ώστε να φροντίζετε για την εύρυθμη λειτουργία του. Πέρα από τα μηχανικά ζητήματα όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ανανεώσει την ασφάλεια σας, ενώ καλό θα ήταν για τον φόβο των Ιουδαίων να έχετε εντάξει στο συμβόλαιο σας και την υπηρεσία της οδικής βοήθειας.

Ας δούμε όμως τι πρέπει να έχετε κατά νου ώστε να χαρείτε τις γιορτές στο έπακρο!

Έλεγχος μπαταρίας

elegxos_mpatarias

Το κρύο που πλέον έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του, συμβάλλει στο να μειωθεί η απόδοση της μπαταρίας γι’ αυτό θα πρέπει να τσεκάρουμε τακτικά την κατάστασή της. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την αφήσουμε ένα ολόκληρο βράδυ συνδεμένη σε ένα φορτιστή και το επόμενο πρωί να τη μετρήσουμε με ένα πολύμετρο. Αν η ένδειξη είναι μικρότερη από 12,5V θα πρέπει να αγοράσετε καινούργια μπαταρία.

Κατάσταση ελαστικών

elegxos_elastikwn

Οι ολισθηρές συνθήκες του χειμώνα επιβάλλουν, την άριστη κατάσταση των ελαστικών. Πριν την έναρξη του ταξιδιού σας κάντε έναν οπτικό έλεγχο για να δείτε την κατάσταση των ελαστικών (τυχόν σκισίματα, κάποια πατημένη πρόκα, ή οποιαδήποτε παραμόρφωση του ελαστικού), ενώ καλό θα ήταν να μετρήσετε και το βάθος του πέλματος. Αν η κατάστασή τους επιβάλλει αλλαγή, προβείτε στην αλλαγή τους, μιας και πάνω από κάθε κόστος είναι η ασφάλειά μας. Επιπρόσθετα θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις πιέσεις και δεν ξεχνάτε και την πίεση της ρεζέρβας!

Κατάσταση υαλοκαθαριστήρων και κλειδαριών

alysides_xioniou

Αγοράστε το κατάλληλο μέγεθος αντιολισθητικών αλυσίδων που ταιριάζει στη διάσταση των ελαστικών σας. Πέρα όμως από την παρουσία τους, επιβάλλεται να γνωρίζετε και πώς να τις τοποθετείτε. Για αυτό καλό θα είναι να έχετε κάνει μια πρόβα κάτω από το σπίτι σας κι όχι μέσα στα χιόνια! Οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς. Σε περίπτωση τετρακίνητων οχημάτων, αν δεν υπάρχουν 2 ζευγάρια, τότε οι αλυσίδες μπαίνουν στους εμπρός τροχούς ώστε να έχετε πληροφόρηση από το τιμόνι.

Φροντίστε να το έχετε συντηρήσει σωστά

Εξυπακούεται πως το αυτοκίνητο σας πέρα από τους τυπικούς ελέγχους που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, θα πρέπει να είναι σωστά συντηρημένο σύμφωνα με το βιβλίο του κατασκευαστή. Καλό είναι να αλλάζετε κάθε χρόνο το αντιψυκτικό υγρό και να μην συμπληρώνετε το κύκλωμα με διαφορετικής μάρκας υγρό, διότι το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες.

Οδηγείτε με προσοχή και σύνεση

Πέρα από το να έχετε ένα σωστά προετοιμασμένο αυτοκίνητο, επιβάλλετε να οδηγείτε και με σύνεση στο δρόμο. Βλέπετε τα δεδομένα του δρόμου ειδικά τους χειμερινούς μήνες αλλάζουν κατά το δοκούν! Δε θα πρέπει να δείχνουμε υπεραισιοδοξία στο αυτοκίνητό μας, όσο ικανά συστήματα και αν διαθέτει, ενώ οι αποστάσεις που θα κρατάμε από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από άλλες φορές με καλό καιρό.

Οι κινήσεις του τιμονιού, του φρένου και του γκαζιού θα πρέπει να είναι ομαλότερες, διότι ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα. Καλό επίσης είναι να βλέπουμε μπροστά από την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να αντιληφθούμε γρηγορότερα ένα συμβάν, π.χ. ένα ξαφνικό φρενάρισμα.

Και καλές γιορτές να έχετε!

SOS: Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

asfalistirio_symvolaio_car

Το έχετε μαζί σας, όπως το δίπλωμα και την άδεια ώστε να είστε νομότυποι σε έναν τυπικό έλεγχο και να ξεμπερδεύετε κατευθείαν. Επιπρόσθετα βεβαιωθείτε ότι στην ασφαλιστική σας κάλυψη έχετε συμπεριλάβει την υπηρεσία της οδικής βοήθειας για την περίπτωση που κάτσει η στραβή.

Σε περίπτωση βλάβης: Τρίγωνο – ανακλαστικό γιλέκο – πυροσβεστήρα

Τα δυο πρώτα είναι απαραίτητα σε περίπτωση που πάθετε κάποια βλάβη στο δρόμο. Το τελευταίο νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο το γιατί. Πέρα από το γεγονός ότι μπορείτε να σβήσετε μια φωτιά στο δικό σας όχημα, μπορείτε να βοηθήσετε και κάποιον άλλο οδηγό στον οποίο μπορεί να ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητό του!

Πηγή:nextdeal.gr