Είναι εκείνη η στιγμή που νομίζεις ότι απλά βρέχει, αλλά ξαφνικά ακούγεται σαν να γίνεται πόλεμος εκεί έξω…  Ο ουρανός έχει μαυρίσει, όλα αρχίζουν να κοπανάνε, νοιώθεις  λες και σε πετροβολούν και ψάχνεις να κρυφτείς, παρόλο που είσαι μέσα, τόσο πολύ σε τρομάζει. Ανοίγεις δειλά-δειλά την μπαλκονόπορτα και τι να δεις…Χαλάζι. Και όχι απλό χαλάζι. Χαλάζι σε μέγεθος…κερασιού! Αν σε βρει δηλαδή στο κατάλληλο σημείο, μπορεί να σε αφήσει και στον τόπο!  

Τι είναι αυτό το χαλάζι όμως; Πώς δημιουργείται; Το χαλάζι είναι μια μορφή υετού. Θα πείτε τώρα, τι είναι ο υετός; Με τον όρο αυτό περιγράφουμε το νερό που πέφτει-σε οποιαδήποτε μορφή- στην επιφάνεια της γης από τον ουρανό. Αυτά τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (όπως ονομάζονται πιο επιστημονικά) περιλαμβάνουν τη βροχή (όλα τα είδη της), το χιονόνερο και το χιόνι, το χαλάζι αλλά και κάθε μορφή υγρασίας που συναντάμε στο έδαφος, αλλά και πάνω στα φυτά.

Το χαλάζι λοιπόν είναι μια «στέρεη» μορφή υετού, που δημιουργείται λόγω των διαφορών στη θερμοκρασία στα διάφορα τμήματα των νεφών. Ο χαρακτηρισμός της στέρεας μορφής είναι ελαφρώς καταχρηστικός, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε στέρεο ούτε υγρό, αλλά αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις πάγου και νερού.  Γεγονός παραμένει ότι, όσο εντυπωσιακό και αν είναι το χαλάζι, είναι άκρως επικίνδυνο. Μπορεί να φτάσει σε μέγεθος διαμέτρου μέχρι και 10 εκατοστά ενώ, επειδή πέφτει από πολύ μεγάλο ύψος, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε με πόση ταχύτητα έρχεται κατά πάνω μας.

Οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν είναι πολλές και διαφόρων ειδών. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε στις ειδήσεις για τις ζημιές που έγιναν σε διάφορες καλλιέργειες. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν δηλωθεί και ανθρώπινα θύματα από χαλάζι, καθώς ήταν μεγάλου μεγέθους και προκάλεσε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι. Ζημιές μπορούν να προκληθούν ακόμα και σε σπίτια, ειδικά αν έχουν γυάλινες επιφάνειες.

Δυστυχώς από τα πιο συχνά «θύματα» του χαλαζιού είναι τα αυτοκίνητά μας. Όσοι είναι άτυχοι και δεν έχουν κάποιο γκαράζ εσωτερικό (όχι ότι σημαίνει κάτι αυτό αφού η χαλαζόπτωση μπορεί να σε πετύχει και στο δρόμο), σίγουρα θα έχουν κρατήσει την αναπνοή τους βλέποντας το χαλάζι να πέφτει πάνω στο αμάξι τους με δύναμη και θα έχουν κάνει μια (και δυο και τρεις) προσευχές, να μην γίνει καμιά ζημιά. Δυστυχώς όμως οι προσευχές δεν πιάνουν πάντα, μερικές φορές μάλιστα οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες και σοβαρές.  Τι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις;

Φυσικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα ρίξει χαλάζι ώστε να βάλουμε σε προστατευμένο μέρος το αυτοκίνητό μας. Επίσης, δεν έχει σημασία πού μένουμε ή τι εποχή είναι. Να το προλάβουμε δεν γίνεται λοιπόν.

Γίνεται όμως να είμαστε καλυμμένοι για όποιες ζημιές γίνουν, είτε μικρές είτε μεγάλες. Πώς; Επιλέγοντας ένα κατάλληλο ασφαλιστικό πακέτο που θα μας καλύψει ό,τι και αν συμβεί.  Όταν  λοιπόν έρθει η ώρα να αποφασίσουμε τι πακέτο θα πάρουμε, μπορούμε να κοιτάξουμε στους όρους του και να βεβαιωθούμε ότι μας καλύπτει και για χαλάζι. Και ας ελπίζουμε να μη μας τύχει ποτέ!

πηγή:insurancedaily.gr