Πρωτόγνωρες, χωρίς υπερβολή εξωφρενικές διαστάσεις κατάρρευσης έχει λάβει πλέον το ελληνικό ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα. Διαστάσεις που απαιτούν άμεσες λύσεις με σοβαρή εξέταση της αποδοχής και ένταξης της ιδιωτικής ασφάλισης, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό καταδεικνύουν νεότερα στοιχεία και πληροφορίες από τα ενδότερα των ίδιων των ασφαλιστικών ταμείων.

της Βάσως Βεγίρη

Χαρακτηριστική είναι καταρχάς η ηχηρότατη «καμπάνα» κινδύνου για τα έσοδα, τις οφειλές και τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε «ουρά» αναμονής και δεν έχουν πάρει ακόμη τη σύνταξή τους. Την καμπάνα “έκρουσε” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων του ιδρύματος, Γιώργος Κυριακόπουλος, σε πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, σήμερα εκκρεμούν συνολικά 122.147 συντάξεις κύριες και επικουρικές: 41.000 περίπου κύριες συντάξεις, 10.000 συντάξεις αναπηρίας και 9.000 περίπου συντάξεις χηρείας. Το ΙΚΑ θα κλείσει το 2016 με έλλειμμα πάνω από 800 εκατ.ευρώ, ενώ οφείλει 1,1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και άλλα τόσα στον ΟΑΕΔ.

Ανησυχία προκαλούν και οι ενδεχόμενες νέες μειώσεις συντάξεων με βάση τον νόμο 4387/2016: ένας νέος συνταξιούχος με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια δικαιούται πλέον σύνταξη 780 ευρώ, έναντι 870 ευρώ που δικαιούτο με τον παλαιότερο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Από τα 430 στα 150 ευρώ οι κατώτατες συντάξεις χηρείας

Σε «μπουρμπουάρ», εξάλλου, μετατρέπονται σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΙΚΑ, οι νέες συντάξεις χηρείας. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 6.400 συντάξεις χηρείας, αλλά έχει γίνει γνωστό πως όταν δοθούν θα είναι δραματικά μειωμένες, καθώς το κατώτατο όριο πέφτει από τα 430 στα μόλις…150 ευρώ !

Στο μεταξύ, με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνονται και τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία: Στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό ποσό των οφειλών είχε διαμορφωθεί στα 17 δισ.ευρώ με το τρέχον υπόλοιπο αυξάνεται καθημερινά με «γεωμετρική πρόοδο», καθώς οι οφειλές επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη.

Το μείζον ερώτημα για το μέλλον του υπό σύσταση ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) «αναβλύζει» αυτομάτως εύλογα, βάσει των παραπάνω στοιχείων και εκτιμήσεων. Πρόσθετη κατάπληξη στο πλαίσιο αυτό, προκαλεί εξάλλου και η θέση του – μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον – αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, (καθόσον ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης φέρεται να είναι θέμα ακόμη και λίγων ίσως ωρών).

Και αυτό διότι ο κ.Κατρούγκαλος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά θέμα ασφαλιστικού, παρά τις σχετικές πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και από το βήμα του προαναφερόμενου συνεδρίου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ έσπευσε να αποδώσει το πρόβλημα του ΙΚΑ σε κακοδιαχείριση προηγουμένων ετών – «δεν μπορεί οι μισθοί των 800 ευρώ μέσω αργίας να πληρώνουν συντάξεις 900 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:underwriter.gr