1 νοσηλευτής – 40 ασθενείς η αναλογία στα δημόσια νοσοκομεία το Πάσχα που μας πέρασε

της Βάσως Βεγίρη

Σοκ και δέος προκαλούν τα νέα πορίσματα μεγάλης έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) για την κατάσταση του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία:

Τα τελευταία επτά χρόνια το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί καθώς αποχώρησαν συνολικά 25.000 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόνο 700.Ήτοι, δεν τηρήθηκαν καν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για κάθε πέντε αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων να πραγματοποιείται μια πρόσληψη. Το ποσοστό δε των κενών οργανικών θέσεων αγγίζει το 35%.

Επί των ημερών της παρούσας συγκυβέρνησης το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.500 μόνιμους υπαλλήλους και προσλήφθηκαν μόνο 700 μόνιμοι, 2000 υπάλληλοι με κοινοτικά προγράμματα stage και 500 υπάλληλοι επικουρικό προσωπικό.

Εάν χορηγηθούν τα νόμιμα δικαιώματα στο Νοσηλευτικό προσωπικό, ως οφείλει η Κυβέρνηση, τα Νοσοκομεία οδηγούνται πρακτικά σε λουκέτο, καθώς οφείλονται 800.000 ρεπό και άδειες περασμένων ετών και εάν χορηγηθούν τα ρεπό στο Νοσηλευτικό προσωπικό θα λείψουν επί της ουσίας 4.500 νοσηλευτές  για ένα έτος.

Φέτος ήταν το τρίτο Πάσχα στη σειρά που η αναλογία ήταν 1 Νοσηλευτής  –  40 Ασθενείς. Ένας από τους λόγους που θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ…

Και το “κερασάκι”: Συνολικά 1.500 Νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, γραφεία Βουλευτών ή σε Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).