Η άρνηση χάραξης μίας μακροπρόθεσμης πολιτικής οδηγεί και πάλι στο κούρεμα των συντάξεων και το χειρότερο στην χρεοκοπία που ήδη έχει επανέλθει στις συζητήσεις . Η κυβέρνηση πριν δύο χρόνια αρνήθηκε να συζητήσει για τις λύσεις που διαμόρφωναν ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό.  Προχώρησε σε μια κατά τα γνωστά ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επιβάλλοντας εθνική σύνταξη αυξάνοντας τις εισφορές. Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες  το συνταξιοδοτικό μοντέλο που εφαρμόζεται στην χώρα μας  δεν παρέχει καμία εγγύηση. Προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό έχουν κινηθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εδώ και χρόνια για να επιλύσουν το πρόβλημα, εισάγοντας τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στην χρηματοδότηση των συντάξεων.

της Ελενας Ερμείδου

Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε πρόσφατα η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της εθνικής σύνταξης, ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο με τις προηγούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.  Και, η νυν μεταρρύθμιση και οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος βασίζονταν στο αναδιανεμητικό σύστημα, οδηγώντας σε μειώσεις παροχών και αυξήσεις εισφορών. Ολες αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν το σύστημα στο σημερινό αδιέξοδο.

Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες συνταξιοδοτικές ανάγκες. Η λύση που ακολουθούν οι χώρες της Ευρώπης είναι το μοντέλο της ιδιωτικής συνταξιοδότησης με στροφή στα ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά σχήματα.

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετοί καταναλωτές, έχοντας βρεθεί μπροστά στο συνταξιοδοτικό αδιέξοδο έχουν στραφεί προς τα αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά τα  εκδίδουν οι ασφαλιστικές σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων εγχώριες ή ξένες οι οποίες μπορεί να είναι και θυγατρικές τους.

Βασικό χαρακτηριστικό των αποταμιευτικών προγραμμάτων, ώστε να γράψουν αποδόσεις, η συνέπεια στις περιοδικές καταβολές. Οσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος να αποταμιεύει τόσο καλύτερα μπορεί να βγει εξασφαλίζοντας καλές αποδόσεις. Ο μέσος χρόνος καλών αποδόσεων είναι τα 15 – 20 χρόνια

Ασφαλιστικές και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν, σήμερα  να «πατήσουν σε γερό σανίδι», επιδιώκουν να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, προκειμένου να δημιουργήσουν νέα Επαγγελματικά Ταμεία.

Από το 2012 η τροϊκα είχε εστιάζει στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην δημιουργία των πυλώνων ασφάλισης με στόχο να μεταφερθεί μέρος των κινδύνων σε ιδιώτες.  Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν λόγω πολιτικού κόστους με αποτέλεσμα σήμερα οι έλληνες να κινδυνεύουν με φτωχοποίηση.

Η ζήτηση για αποταμιευτικά προγράμματα το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί με την MetLife, AXA σε συνεργασία με την Alpha Bank, Eurolife, Allianz, Groupama, Interamerican να κυριαρχούν.

πηγή: sofokleousin.gr